Telefon: +420 775 066 065 | Email: vasek.stejskal72@seznam.cz

Naši závodníci na mezinárodních závodech v roce 2021


MEJ + U23 POZNAŇ ( POL ) 24. 6. – 27. 6.2021

Toto centrum Polské kanoistiky hostilo letos nejdříve ME dospělých, kde z odchovanců SK Žamberk reprezentoval ČR Jakub Stejskal v kategorii mužů na trati K2 1000m.

O dva týdny později se evropské výpravy vracely na stejné místo tentokrát s mladšími juniorskými závodníky a závodníky do 23 let. Z našich závodníků SK Žamberk se nominovala a reprezentovala ČR Karolína Málková v kategorii juniorek.

Karolína se nejdříve představila na trati K2 500 m spolu s Lucií Herzánovou z Černožic. Konkurence ostatních závodnic byla veliká, Lucka s Karolínou bojovali v semifinále o postup ze všech sil a nedá se jim nic vytknout. Do finále se nakonec o kousek nepodařilo postoupit, a celkové 12 místo v kategorii debl kajaků 500m je úspěchem. 

Další disciplínou byl čtyřkajak kde k děvčatům přisedly dvě závodnice USK Praha, celkově 11. místo také nebylo žádným propadákem. Karolína Málková poprvé v životě startovala na takto velkých závodech. 

Za její premiérové 11. a 12.místo na MEJ ji náleží gratulace. 

L. Herzánová, K. Málková a trenéři P. Reich a V. Stejskal



MSJ + U23 Montemor ( POR ) 2. 9. – 5. 9.2021

 

Na tento vrcholný závod sezóny se ze Žamberských závodníků nebo odchovanců nominovali dva sportovci. 

Karolína Málková v kategorii juniorek poprvé v kariéře reprezentovala ČR na singl kajaku na trati 1000m a vůbec se zde neztratila. Už od rozjížďky bylo patrné, že tentokrát příprava v dostatečném časovém prostoru mezi nominací a vlastním mistrostvím byla dostatečná a Karolína s přehledem postoupila přes semifinále do finále Mistrovství světa !!!!! Už to byl výsledek na který jsme si před odjezdem ani nedovolili pomyslet, ale dokázala že individuální výkonnost je potřebná i při sjíždění společných posádek a ze závodů který měl být jen doplňkem K4 500m se stal ten hlavní. Na startu finále Karolína trochu zaspala a bylo vidět, že toto se v takovém závodě neodpouští, během 50m ztrácela délku dvou lodí, ale na štěstí měla vyjetou dráhu blízko trenérskému doprovodu a po skvělém taktickém výkonu kde poslouchala přesné příkazy aby v rámci pravidel využila možnost jízdy na vlně udělala z nevydařeného startu výhodu a už v polovině závodu atakovala i čtvrtou pozici.

Konečným 5. místem na MSJ se probojovala mezi top závodníky ČR i MSJ. 

Pro zajímavost v roce 2015 se na stejném místě poprvé na MSJ představili dnešní Žamberečtí odchovanci a seniorští reprezentanti ČR Vojta Procházka a Jakub Stejskal, kteří tenkrát také vybojovali 5.místo. 

Dalším závodem Karolíny Málkové byl čtyřkajak na 500 m. Tentokrát se podařilo sestavit loď z prvních čtyřech děvčat na K1 500 MČR a holky měly  čas na trénink. Takto, ale asi uvažovali i sousední reprezentace a konkurence na MSJ v této disciplíně byla veliká. Holkám předvedly výborný výkon, celkové 10.místo si zaslouží gratulaci.

Druhým reprezentantem ze Žamberka byl Jakub Stejskal, který závodil v kategorii K4 500m U23 mezi nejstaršími. Jejich reprezentační trenéři rozhodli, že se budou soustředit pouze na nejlepší výsledek v této disciplíně. Rozjížďku zvládli na jedničku a vítězstvím a hlavně nejlepším časem ze všech rozjížděk nasadili velmi vysoko laťku kterou asi neunesli hlavně sami a tento výkon se jim už nepodařilo zopakovat ve finále a z tohoto pohledu celkové 9. místo bylo momentálním velkým zklamáním. Odstupem času, ale víme, že dokážou zajet světové časy a tato mladší posádka může i postupně doplňovat seniorský K4 

Oběma gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů.

Karolína Málková (uprostřed), Václav a Jakub Stejskalovi



Závody Olympijských Nadějí Račice ( CZE ) 10. 9. – 12. 9. 2021

 

Tento závod který pořádají tradičně Česká Republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko se stal pro kategorii dorostenců až juniorů neoficiálním mistrovstvím světa, o to těžším že se na něj kvalifikují vždy dvě lodě z ročníku za stát. Zdá se to být lehčí se kvalifikovat, ale naproti tomu uspět kdy silné státy jako Maďarsko, Polsko, Němci apod. postaví dvě lodě zvyšuje úroveň závodů. 

Ze závodníků SK Žamberk se nominovali Dvořák Brutus, Málková Nikola a Málková Karolína. Pro Karolínu byli závody velice náročné hlavně z časového hlediska kdy se vrátila v úterý večer letecky z MSJ ve výše zmiňovaném Portugalsku a už ve čtvrtek ráno odjížděla do Račic na OH Naděje. 

Všichni, ale zvládli vše na jedničku a potvrdilo se, že kvalitní zimní a jarní příprava přinese ovoce ve vypjatých složitých závodech. 

Brutus Dvořák se nominoval v kat. dorostenců na K1 1 km.  Při jeho premiéře v reprezentaci a je nominace obrovským úspěchem a i vyřazení v semifinále není žádným propadákem. 

Nikola Málková měla také premiéru, nominovala se na K1 1 km kupodivu v její nejméně oblíbené trati, ale tak to někdy je. Zde také jako Brutus vypadala v semifinále. Měla, ale ještě dvě šance na opravu se sestrou Karolínou, která se celkem dokázala zotavit po MSJ reprezentovali ještě na debl kajaku 500 a 200 m.

Na obou tratích se dvojčata dokázala dostat do finále a v něm se vůbec neztratila, na 500m trati bojovala o medaili co mohla, ale nakonec pro ně zůstala “pouze“ bramborová medaile, toto umístění je pro ně také úspěch. V neděli odpoledne když se už téměř všichni viděli na cestě domů vyrazily sestry k boji ve finále na 200m trati, zde to byl už ale šálek kávy i pro Nikolu a s přehledem vybojovaly bronzovou medaili. Nikola a Karolína Málková K2 200m 3. místo 

Karolína Málková se nominovala také na K1 1km a stejně jako na MSJ skončila na 5.místě. Toto byl první závod hned v pátek a zde se určitě projevila únava po cestování a vypjetí z MSJ. 

Nakonec oba výsledky ze singlu jsou nečekané a super, snad ani nešlo to udělat lépe. 

Kája Málková a Lucie Herzánová

Nikola a Karolína Málkovi jsou pro příští rok členkami reprezentačního družstva juniorů.

 

Have any Question or Comment?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlavní sponzoři

Rubriky

Archivy